Wat zijn overbelastingsklachten?

Bij overbelasting zijn je spieren, pezen, banden of gewrichten lang- of kortdurend te zwaar belast. Het lichaam herstelt niet snel en er kunnen diverse lichamelijke klachten ontstaan. Verschillende soorten oorzaken overbelastingen:

– Acute overbelasting: bijvoorbeeld door een valpartij waarbij iemand een breuk oploopt.
– Zware belasting en niet getraind : bij fanatiek sporten na een periode van inactiviteit, kan dit leiden tot overbelasting. Uw lichaam heeft een rustperiode nodig om de schade
  te herstellen. Als u telkens weer zwaar belast zonder voldoende herstel, dan wordt er meer afgebroken dan opgebouwd.
– Langdurig herhaalde beweging: de kracht van de bewegingen is hierbij niet groot, maar door de vele herhalingen kan het voor de spieren te veel worden.
– Lichamelijke eigenschappen: bijvoorbeeld asymmetrie in het lichaam of overgewicht kan leiden tot overbelasting.
– Stress: in geval van stress verkeert het lichaam eigenlijk continu in een toestand van verhoogde paraatheid. Als de stress heftig is en lang aanhoudt, kan dat leiden tot lichamelijke klachten. 

Een overbelasting geeft symptomen zoals stijfheid en pijn van de overbelaste spieren of gewrichten. Andere symptomen zijn vager, zoals hoofdpijn. Duidelijke gevolgen van een overbelasting zijn spier- of peesscheuren. 

Wat te doen tegen overbelasting?
Belangrijk is in kaart te brengen waarom het lichaam overbelast is geraakt. Naast het verbeteren van de omstandigheden, kunt u ook werken aan het verbeteren van de belastbaarheid. Zorg dat uw spieren een maximale prestatie kunnen leveren!

Als de te belasten spiergroepen goed getraind zijn, kunt u ze zwaarder belasten. Rust is in algemene zin belangrijk omdat het lichaam in rusttoestand (nachtrust) juist gericht is op opbouw en herstel. Zorg voor ‘n goede algemene conditie, zodat herstelprocessen goed verlopen en juiste voedingsstoffen aanwezig zijn.



This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy