Spierkracht neemt snel af bij inactiviteit

Er zijn momenten dat je niet kunt trainen of bewegen, zoals bijvoorbeeld: je hebt het druk met vergaderingen; je bent geopereerd aan je heup of je breekt een been. In die periode van inactiviteit kan er spieratrofie ontstaan. Dit wordt -helaas- regelmatig gezien in de revalidatie. Spieratrofie is een aandoening van de spieren waarbij de spieren dunner worden en er krachtsverlies optreedt.


Spieratrofie kan verschillende oorzaken hebben:

 

  • Een myogene spieratrofie kan ontstaan door inactiviteit en ondervoeding. Bij inactiviteit ontstaat er een krachtafname en een vermindering van de diameter van de spier. Bij ondervoeding begint het lichaam de spier af te breken om voedingsstoffen vrij te maken ten behoeve van energie voor vitale organen.

  • Neurale spieratrofie of spinale spieratrofie zijn het gevolg van een beschadiging aan het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen de spieren niet meer goed of zelfs helemaal niet meer worden aangespannen. Denk hierbij aan de gevolgen van een hersenbloeding of een spierziekte zoals MS.

 

Myogene spieratrofie bij inactiviteit kan al snel optreden. Uit onderzoek, door onder meer het Maastricht Universitair Medisch Centrum, is gebleken dat bij gezonde mannen van ca. 20 jaar oud er na vijf dagen van immobiliteit/bewegingsvermindering al aantoonbare en significante spieratrofie kan worden vastgesteld. Dit heeft onherroepelijk negatieve gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven of bijv. een sportprestatie. 

Overigens laten de resultaten van deze studie ook zien dat als de functie van een spier deels intact blijft, de spiermassa behouden kan blijven. Als bijvoorbeeld de knie wordt geïmmobiliseerd dan is de functie van de heup nog wel te trainen. Hiermee is het verlies aan spiermassa en spierkracht van het bovenbeen te beperken of zelfs in het geheel te voorkomen, waardoor je na een blessure of operatie sneller op het oude niveau kan terugkeren.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy