Een sterke core; minder blessures!

Tegenwoordig zitten we veel achter de computer, in de auto/trein en thuis op de bank. Dit terwijl het lichaam gemaakt is om te bewegen. Zonder er bewust van te zijn ontwikkelen we zwakke rompspieren en een verkeerde lichaamshouding. Een sterke core is niet alleen noodzakelijk voor het optimaliseren van een goede houding, maar voorkomt ook blessures en verbetert sportprestaties.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit en is daardoor een belangrijk onderdeel van de revalidatie en het voorkomen van klachten geworden.

 

Core stability is een combinatie van spierbalans en spierkracht in het midden van het lichaam. Als we over ‘core’ spreken, praten we over de spieren van de romp, zoals rug-, buik-, bil- en heupspieren. Als we over stability spreken praten we over stabiliseren van het lichaam.


Het is belangrijk om de juiste stabiliteit te creëren voor de romp. Dit houdt in dat je core dusdanig getraind is dat het de rest van het lichaam in elke situatie kan aansturen, zonder dat het klachten veroorzaakt. Ook zullen lichamelijke prestaties beter worden als je een goede core stability hebt. Dit geldt voor zowel prestaties in het dagelijks leven als voor sportieve prestaties.

 

De afgelopen jaren is bewezen dat plankoefeningen adequate oefeningen zijn om de core musculatuur te trainen. Het doel hiervan is het verbeteren van kracht en stabiliteit. Deze oefeningen zijn alleen niet specifiek. Bij het trainen van de core is het dus belangrijk om niet alleen statische oefeningen te doen, maar ook dynamische (sport)specifieke stabiliteitsoefeningen waarbij de armen en benen bewogen worden. Gezien de relatie die bestaat tussen core stability en klachten aan de wervelkolom en de benen horen core stability oefeningen in elk trainingsschema!

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy