Maak je enkels sterk

Een instabiele enkel ontstaat meestal na één of meerdere enkelverstuikingen. Bij een verstuiking van de enkel zijn de gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd, in meer of mindere mate beschadigd. De meeste verstuikingen herstellen volledig binnen 12 weken. Bij de zwaardere verstuikingen kan het genezingsproces 3 tot 6 maanden duren. Wanneer de enkel instabiel blijft of er treden herhaaldelijke verstuikingen op, spreken we van chronische enkelinstabiliteit.

 

Symptomen bij enkelinstabiliteit: onzeker gevoel in de enkel tijdens het lopen en/of sporten; regelmatig verzwikken; pijn in het gebied rondom de enkel; vocht na belasting; instabiel gevoel bij het lopen op oneffen ondergrond.

 

Uit recent onderzoek concludeerden Spaanse wetenschappers dat volwassenen met chronische enkelinstabiliteit veel baat hebben bij balanstraining. Ze analyseerden de gegevens van 457 sporters en ongetrainden uit 15 gerandomiseerde studies en combineerden deze in meta-analyses. 

 

Conclusie: balanstraining heeft een gunstig effect op de enkelfunctie, instabiliteit en evenwicht. Deelnemers aan balanstraining zwikken minder, staan stabieler en ervaren minder problemen bij dagelijkse activiteiten vergeleken met lotgenoten die niet getraind hebben. Krachttraining leidt tot vergelijkbare effecten, waarbij vooral zogenaamde ‘short foot’ oefeningen, dat zijn oefeningen voor de korte voetspieren, veelbelovend zijn om de stabiliteit te vergroten. Balanstraining lijkt iets effectiever dan krachttraining. Hoewel krachttrainende deelnemers vergelijkbare vooruitgang boekten op evenwicht en instabiliteit, bleek balanstraining effectiever in het verbeteren van de functionaliteit. De onderzoekers zien dat een individueel aangepast programma effectiever is dan een standaard protocol. Dus maak je enkels sterk door middel van een individueel opgestelde training!

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy