Wandelen om rugklachten te verbeteren

Een aantal wetenschappelijke feiten:

Een klein beetje beweging heeft al een grote invloed op de levensverwachting. Mensen die 5 kwartier per week wandelen leven gemiddeld 1,8 jaar langer.Dagelijks minstens een half uurtje wandelen, levert een drastische verbetering van de gezondheid op. Hart en longen worden er sterker van, het is goed voor de bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren en gewicht. Ook uw geheugen en humeur worden beter.Wandelen in flink tempo is net zo effectief in het verminderen van hart- en gezondheidsrisico’s als hardlopen op een intensief niveau.

Hoe vermindert wandelen rugklachten?
Lopen bevordert de bloedcirculatie in het hele lichaam, waaronder ook je wervelkolom. Een goede circulatie draagt bij aan een continue aanvoer van bloed en voedingstoffen naar je spieren en wervelkolom. De tussenwervelschijf wordt enkel gevoed door beweging. Het is net als bij kraakbeen, er is geen rechtstreeks bloedvat die voor voeding zorgt. Door de continue belasting en ontlasting op weefsels tijdens de wandelcyclus worden afvalstoffen uit de cellen geperst en voedingstoffen opgenomen, waardoor de tussenwervelschijf gezond blijft.

Stevig doorwandelen
Wanneer je het wandeltempo verhoogt, krijg je grotere bewegingsuitslagen in je heupen en rondom het bekken. Dit verhoogt ook weer de kracht in de spieren rondom de wervelkolom en botten zelf. Bindweefsel heeft bij jonge, dynamische personen een structuur die goed over elkaar heen schuift waardoor je flexibel bent. Bij oudere, inactieve mensen en mensen met rugklachten wordt de structuur rigide waardoor bindweefsel niet makkelijk glijdt, waardoor je stijf wordt. Bij snelwandelen doe je meer een beroep op het bindweefsel waardoor de bewegelijkheid toeneemt.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy