Return To Play

Op het moment van schrijven, strijdt het Nederlands elftal nog steeds om de Europese titel voetbal. Voor of tijdens zo’n groot toernooi kunnen spelers geblesseerd raken. Zo liep Luuk de Jong tijdens de training een knieblessure op en onderging Virgil van Dijk -vorig jaar- een voorste kruisband operatie en is nog niet fit genoeg om voor ons land uit te komen. De eerste vraag van deze spelers bij een blessure is: ‘wanneer kan ik weer spelen?’                                                 

Deze Return to Play”(RTP) vraag is voor een fysiotherapeut/teamarts geen gemakkelijke vraag, zeker niet direct na een trauma of operatie. RTP-succes varieert per sporter en casus. De sporter zelf -en het team rondom de sporter- dienen zo snel mogelijk na de blessure te bespreken wanneer RTP als succesvol wordt beschouwd. RTP draait namelijk om het afwegen van de belangen en risico’s van sporthervatting. Contextuele factoren, zoals het type blessure (chronisch of acuut), type sport (contact of non-contact), fysieke eisen van de sport (sprinten, wenden/keren) en bijv. het belang van het volgende sportevenement (vriendschappelijk of finale) bepalen en beïnvloeden de risico-inschatting van RTP.

De return to play wordt onderverdeeld in drie fasen:

 

Return to Participation: de sporter is medisch/fysiek/psychologisch nog niet fit genoeg om terug te keren naar sport.

Return to Sport: de sporter is teruggekeerd in de sportactiviteiten (bijv. gedeeltelijk meetrainen) maar nog niet fit genoeg om te presteren op het gewenste niveau.

Return to Performance: de sporter presteert weer op of zelfs boven zijn oude niveau.

 

Voorafgaand aan een toernooi worden duidelijke afspraken gemaakt met het hele team over het RTP-proces om te voorkomen dat verschillende belanghebbenden verschillende RTP-risico’s willen accepteren (bijv. wanneer een coach en fysiotherapeut een andere mening hebben over het wel/niet inzetten van een sporter). Er is consensus in de literatuur dat de RTP-beslissing een multidisciplinaire beslissing dient te zijn, waarbij de belangen van de sporter centraal staan. Om een speler weer fit het veld op te krijgen is dan ook echt een teamprestatie!!

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy