Lenigheid is trainbaar op oudere leeftijd.

Ouder worden gaat gepaard met natuurlijke achteruitgang van voornamelijk het neuromusculaire systeem. Afname van spiermassa en afname van flexibiliteit zijn typerend voor ouderdom. Het gevolg daarvan is een afname van de functionele belastbaarheid, waardoor het risico op vallen toeneemt en de kwaliteit van leven vermindert. Het versterken van rompmusculatuur tijdens fysiotherapie is belangrijk omdat deze spieren de mogelijkheid tot stabiliteit en mobiliteit vergroten. Spierkracht, uithoudingsvermogen en mate van lenigheid van de romp vormen de basis voor het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven.

Flexibiliteit is belangrijk omdat het zorgt voor een adequate beweging van de gewrichten, waardoor het risico op letsels verkleint. Naarmate mensen ouder worden neemt de bewegingsmogelijkheid van gewrichten af. Afhankelijk van het gewricht kan de beweeglijkheid wel met 50% afnemen. Eerdere studies hebben een associatie aangetoond tussen kwaliteit van leven en flexibiliteit van het bovenlichaam bij oudere mensen. 

Er zijn verschillende methoden om de flexibiliteit te trainen. De Pilates-methode is daar een van. In deze studie worden de effecten van Pilates op de flexibiliteit van ouderen geëvalueerd. 

Methode: 20 mensen tussen de 64 en 74 jaar trainden gedurende 10 weken, 3x per week 60 min Pilates oefeningen. Pilates is een sportmethode die de rug- en buikspieren versterkt en de wervelkolom soepel houdt. 

Resultaten: cervicale wervelkolom: toename in buiging 22,7%, roteren 20,5% en achterover buigen 10,5%. Thoracolumbale wervelkolom: toename in buiging 16,5%, rotatie 38% en achterover buigen 23,8%. Schouder: toename  in heffen  8%, zijwaarts optillen 18% en rotaties 30%. Heupbuiging toename van 15,6%. Kniebuiging toename van 15,2%.

Conclusie: Dit onderzoek toont aan dat Pilates bij ouderen een toename in flexibiliteit tot gevolg kan hebben, vooral in de wervelkolom. Eerdere onderzoeken laten zien dat beweeglijkheid van gewrichten geassocieerd kan zijn met neurale- of mechanische spierveranderingen. Een goede mobiliteit ondersteunt de activiteiten van het dagelijkse leven en reduceert waarschijnlijk het risico op valincidenten.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy