Krachttraining bij tennis

Snel aanzetten en diep zijwaarts glijden om de bal uit de hoek te halen of hoog springen om die lob te kunnen smashen. De activiteiten tijdens een tenniswedstrijd zin heel divers en kosten veel kracht en vermogen. Krachttraining kan zorgen dat de eisen die en tenniswedstrijd aan het lichaam stelt, makkelijker zijn op te brengen en zodoende beter te presteren. Krachttraining voor een tennisser dient er op gericht te zijn om de aansturing van de spieren door het zenuwstelsel te verbeteren en zodoende te zorgen voor het vergroten van de kracht die het lichaam snel kan leveren met als uiteindelijk doel: het verbeteren van het vermogen. Vermogen is het resultaat van kracht x snelheid.

 

Uiteindelijk zijn er 3 vormen van trainen die belangrijk zijn voor en tennisser.

1 – Maximale kracht zonder te veel spiermassa toename. Dit wordt gedaan door het trainen met zware gewichten (80% van het maximal te verplaatsen gewicht), weinig herhalingen (4-6x per serie). Dit resulteert in aanpassingen die zorgen voor een betere aansturing van de spieren maar niet voor het opbouwen van te veel spiermassa.

2 – Maximal vermogen; dit zijn gewichten rond 30-40% van het maximal te verplaatsen gewicht. Hierbij is het weer belangrijk om de beweging snel uit te voeren. Het aantal herhalingen ligt nu ook hoger dan bij training 1 (ongeveer 15x per serie).

3 – Plyometrie; oefeningen waarbij in korte tijd de spier op rek komt en vanuit daar kracht moet leveren. Hierbij kan gedacht worden aan sprongen. Het aantal herhalingen is afhankelijk van de belastbaarheid van de sporter.

 

In onze praktijk brengen we de fysieke tekortkomingen van een tennisser in kaart. De grondmotorische eigenschappen (kracht, snelheid, lenigheid, coördinatie en uithoudingsvermogen) worden getest en gemeten; vervolgens wordt er een trainingsprogramma gemaakt om de eigenschappen te trainen en te verbeteren. Met als doel het bereiken van een hoger trainings- en wedstrijdniveau en het voorkomen van blessures, zodat iedereen fit en blessurevrij aan de competitie kan deelnemen.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy