Hardlopen en zelfs wandelen net zo effectief tegen depressie als medicijnen

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat 1,2 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruiken. Antidepressiva heeft vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid, droge mond, slaperigheid en is lastig af te bouwen.

 

Al langer is bekend dat beweging ook werkt tegen depressieve klachten. Nu is er een grote studie* die dat bevestigt en waarin zelfs wordt aangeraden om lichaamsbeweging, als behandeling, net zo belangrijk te maken als therapie of medicijnen. Ondanks dat eerdere studies al adviseerden om sporten in te zetten in de behandeling van depressie, blijft er terughoudendheid op dit gebied bij behandelaars. Om daar verandering in te brengen zijn alle onderzoeken op een rijtje gezet, die de effecten van lichaamsbeweging bij depressie vergelijken met antidepressiva en therapie.

 

 

De wetenschappers vonden 218 relevante studies. De vergelijking leverde een aantal interessante inzichten op. Vooral dansen zorgde voor een flinke afname van depressieve gevoelens, maar ook wandelen, hardlopen, yoga, krachttraining en tai chi bleken effectief. Er waren ook nog bescheiden voordelen als lichaamsbeweging werd gecombineerd met therapie of medicijnen. Het zou dus ook naast elkaar kunnen worden gebruikt.

 

Hoewel lichte fysieke activiteit, zoals wandelen zeker voordelen heeft, zijn de effecten groter bij intensievere lichaamsbeweging, zoals intervaltraining. Het maakt daarbij niet uit of mensen andere ziektes hebben, hoe erg hun depressie is of dat het om individuele of groepssport gaat. 

 

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan voor depressieve mensen een enorme uitdaging zijn om te sporten, soms lukt het niet eens. Dan is het zaak dat er een alternatief achter de hand is. Maar het is dus hoe dan ook aan te raden -als je je depressief voelt- om te proberen in beweging te komen, al is het maar elke dag een half uurtje wandelen. Lekker met een muziekje op, zou je zomaar een beter gevoel kunnen geven.

 

*Kijk voor de samenvatting van het onderzoek op onze Facebook of Instagram pagina.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy