Coördinatie, belangrijk onderdeel van je training

Wat betekent conditie eigenlijk? Vaak wordt gezegd dat conditie staat voor fit zijn, een training lang kunnen volhouden of minder snel moe worden. Is dat zo? De basis van bewegen, sportprestaties en het hebben van een goede conditie heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Dit worden ook wel grondmotorische eigenschappen genoemd. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat wij, de sport of activiteit die wij graag willen beoefenen, ook zo goed mogelijk zonder blessures of klachten kunnen uitvoeren. De vijf grondmotorische eigenschappen zijn: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie.

In dit artikel wil ik dieper ingaan op de eigenschap coördinatie. 
Coördinatie betekent een harmonische samenwerking van spieren tijdens een activiteit. De spieren zijn als ware op elkaar afgestemd waardoor je optimaal kan bewegen. Zonder coördinatie kan je niet goed rennen, of kan je niet goed een bal schieten. Coördinatie is een redelijk breed begrip, maar het gecoördineerd aanspannen van spieren kan je verdelen in 2 soorten aansturing:
Intramusculaire coördinatie is de afstemming van spiervezels in een enkele spiergroep. Het lichaam spant nooit alle spiervezels tegelijkertijd aan. Door te trainen kan het lichaam de organisatie van het aanspannen van deze vezels verbeteren.
Intermusculaire coördinatie is de afstemming van verschillende spier(groep)en in een bepaalde spiergroep. Wanneer je bijv. de voorkant van je bovenbenen (quadriceps) aanspant, ontspant de achterkant van je bovenbenen (hamstrings).

Coördinatie is eigenlijk de basis van elke beweging en is belangrijk om blessurevrij te kunnen sporten of functioneren. Om bewegingen goed te laten verlopen, moet je op het juiste moment de spieren activeren. Coördinatie gaat vaak samen met motoriek en wordt al van kinds af aan aangeleerd, maar ook op een latere leeftijd kun je prima aan je coördinatie werken. Om optimaal te kunnen presteren is het belangrijk om je lichaam onder controle te hebben, continue bij te sturen en te stabiliseren. Om coördinatie te verbeteren kun je werken met bijv. speedladders, pionnetjes of balansoefenmateriaal.

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy