Blessurevrij Europees Kampioen?

Het EK voetbal 2024 in Duitsland is in volle gang. Vlak voordat het toernooi van start ging, kampte een aantal spelers van het Nederlands Elftal met een blessure. Teun Koopmeiners liep een “spierblessure” in zijn lies op tijdens de warming-up voor de oefenwedstrijd tussen Nederland en IJsland en Brian Brobbey kreeg last had van een lichte “verrekking” van zijn hamstring. Twee spierblessures; maar helaas voor Teun zat het EK erop voordat het begonnen was en Brian kon na een aantal dagen weer volledig meetrainen.

 

Wat is het verschil tussen deze twee spierblessures?

 

Bij een spierscheur of “-verreking” zijn de spiervezels van een spier aangetast. Het verschil tussen deze voetbalblessures zit hem in de grote van de spierschade, de hersteltijd en de locatie (pees/spierbuik) van de blessure.

 

De grote van de spierschade is in drie gradaties in te delen:

Graad 1: Hierbij is er sprake van een verrekking waarbij slechts enkele spiervezels verrekt zijn. Er is sprake van een minimale scheuring van de vezels (minder dan 10 procent) en zonder dat er een merkbaar defect in de spier te voelen is. Hersteltijd: 1-4 weken.

Graad 2: Hierbij is er sprake van een verrekking waarbij de spiervezels gedeeltelijk (tussen 10 en 50 procent) zijn gescheurd. Meestal is deze scheuring in de spier te voelen. Hersteltijd: 4-10 weken.

Graad 3: Hierbij is er sprake van een uitgebreide of totale scheuring (50 tot 100 procent) van de spiervezels. Hierbij is een duidelijke, goed (voelbare) scheur in de spierbuik aanwezig. Hersteltijd: 10-52 weken bij een totale spierscheuring.

 

Met behulp van een fysiotherapeut wordt de ernst van de blessure vastgesteld. Daarna wordt er een plan opgesteld voor het verdere verloop.

 

Laten we hopen dat het Nederlands Elftal verder vrij blijft van blessures en dat het team Europees Kampioen voetbal gaat worden!

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy