Hamstringblessures voorkomen: Kan dat?

De spieren aan de achterkant van het bovenbeen noemen we de hamstrings. Hamstringklachten komen regelmatig voor. Een blessure aan deze spieren ontstaat meestal tijdens het sporten; als je een sprintje trekt; een explosieve start maakt of plotseling afremt. Vooral bij (amateur)voetballers is het een bekende blessure, ca. 15% van alle voetbalblessures. Bij een hamstringblessure voel je een felle pijn aan de achterkant van je bovenbeen die lijkt op een messteek of zweepslag, dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. Je kunt je been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Ook het rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk (stijfheid) Soms ontstaat na een paar dagen zelfs een bloeduitstorting.

Hamstringblessures lijken redelijk snel te herstellen, maar niets is minder waar. Vaak komt de blessure weer terug omdat de sporter te snel weer is begonnen met sporten. De fysiotherapeut onderzoekt o.a. de kracht en lengte van de hamstring; de beweeglijkheid van de knie, heup en rug en de ernst van de blessure (om een redelijke inschatting te maken over hoelang het herstel zal gaan duren). De behandeling van een hamstringblessure, bij een sporter, is erop gericht om weer voluit te kunnen sporten. Er moet aan bepaalde criteria worden voldoen voordat dit weer kan; een goed herstel is belangrijk om een terugval te voorkomen!

Recent hebben onderzoekers gekeken of ze een terugval konden voorspellen aan de hand van een (HaOs)vragenlijst. Dat is een eenvoudige vragenlijst om het risico op een hamstringblessure in kaart te brengen. De vragen bestaan uit 5 domeinen: symptomen; irritatie/gevoeligheid; pijn (tijdens activiteiten); beperkingen in activiteiten en angst voor een nieuwe blessure.

Iemand zonder klachten zal 100% scoren op de vragenlijst. Een score tussen de 80 en 100% wijst op een laag risico en een score van onder de 80% wordt geclassificeerd als een hoog risico. Heb je in het verleden al eens te maken gehad met een hamstringblessure of zelfs vaker, dan is het risico op een nieuwe blessure verhoogd. Hoewel een eerdere blessure de meest beruchte risicofactor is voor een nieuwe blessure, geldt dit niet voor iedere sporter en andersom beschermt een ‘blessurevrije voorgeschiedenis’ je niet tegen het oplopen van een hamstringblessure. De wetenschappers concludeerde tevens dat een gericht oefenprogramma de kans op een blessure aanzienlijk kan verkleinen.

Hierbij kan de fysiotherapeut je adviseren en helpen!

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.

Privacy Policy